Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ηλίας Σελέκος: Συγκοινωνιακά μέσα από και προς τους σταθμούς και συνδυασμένες εναλλακτικές μετακινήσεις στα Δυτικά Προάστια


ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ (ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, (ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΩΣΤΕ), ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΑΛΛΑΞ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν με μια πρώτη ματιά, και με γνώμονα τις πρακτικές άλλων πόλεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μικρός αρχικά στόλος, ηλεκτρικών ή υβριδικών ή νέας τεχνολογίας, μικρών λεωφορείων (mini bus.Στην προμήθειά τους, θα μπορούσε ίσως να εμπλακεί ή εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, μαζί με τούς ΔΗΜΟΥΣ ίσως, με κάποιο πρόγραμμα της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (πού χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις)κ.ο.κ.

Η Εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην απόκτηση στόλου ηλεκτρικών ποδηλάτων, ή scooters με εγκατεστημένους σταθμούς φόρτισης, που σε συνεργασία με τους ΔΗΜΟΥΣ, έναντι χαμηλού αντιτίμου θα τα επινοικιάζει στους δημότες που θέλουν να μετακινηθούν με αυτόν τον τρόπο από και προς τούς σταθμούς τού ΜΕΤΡΟ.
Επίσης το ίδιο θα μπορεί να ισχύει και για έναν ικανοποιητικό αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων γειτονιάς, όπως αποκαλούνται (και πού τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται και δίπλωμα οδήγησης π.χ. σε ορισμένες περιοχές της ΓΑΛΛΙΑΣ,ΙΤΑΛΙΑΣ) κ.τ.λ.Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, είναι αδελφοποιημένος με τον ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΗΜΟ "Villeneuve d'Ascq" από τον οποίο θα μπορούσε να μάθει αλλά και να συνεργαστεί σε θέματα αστικής μετακίνησης πολιτών...

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λειτουργεί ή ΟΜΑΔΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, υπό τον Αναπλ.Καθηγητή κ.ΘΑΝΟ ΒΛΑΣΤΟ και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν είδη δημοσιοποιήσει και παραδώσει στην Υπουργό Περιβάλλοντος, τελικές παρεμβάσεις αστικών μετακινήσεων στον αστικό ιστό της πόλης των ΑΘΗΝΩΝ, με ποδήλατα και δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων.

Εδώ και αρκετό καιρό επίσης έχει ξεκινήσει σε πρακτικό επίπεδο ή εγκατάσταση σταθμών εφοδιασμού ηλεκτρικού ρεύματος, για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα! στην ΑΘΗΝΑ και πέριξ αυτής, από τήν ΕΚΟ καί τό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ(ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.) με στόχο την εφαρμογή για όλες τις Μεγάλες Πόλεις της Ελληνικής Επικράτειας!
Είναι προφανές λοιπόν ότι κάτι πρέπει να κινηθεί προς τις προαναφερόμενες παραπάνω εξελίξεις, για τα ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ και θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τούς ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!

Οι καιροί ΔΕΝ Μπορούν να περιμένουν ΑΛΛΟ! Άλλη ευκαιρία πιθανόν να μη μάς δοθεί!
και θα είναι κρίμα για τις γενιές πού ακολουθούν μετά από εμάς!

ΗΛΙΑΣ ΧΡ.ΣΕΛΕΚΟΣ
Δημοτικός Υπάλληλος
Σχεδιαστής-Ιδρυτικό Μέλος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου